EGÉSZSÉGES ERDEI KÖRNYEZET    | AKTÍV PIHENÉS    | TERMÉSZETI ÉS KULTURÁLIS LÁTVÁNYOSSÁGOK    |SZÁLLÁS LEHETŐSÉGEK MINDEN KATEGÓRIÁBAN
   SZÁLLÁS KERESŐ
Szállás kategória:
Minőségi osztály:
SZÉP Kártya elfogadás:
Bankkártya elfogadás:
Saját étterem:
Saját parkoló:
Saját bár:
Saját medence:
Pezsgőfürdő:
Szauna:
Vezeték nélküli internet:
    Szállás kategóriák

 


               Hotelek Miskolctapolca

               Hotelek Miskolc

               Hotelek Lillafüred

               Panziók Miskolctapolca

               Panziók Miskolc

               Panziók Lillafüred

               Vendégházak Miskolctapolca

               Vendégházak Miskolc

               Vendégházak Lillafüred

 

Jézus Szíve Sziklakápolna

Miskolc, Brassói utca

Tel: 00(36) 46/431-215

Nyitvatartás

A Sziklakápolna látogatóinak alkalmazkodniuk kell a szertartások idejéhez, mert a templom nincs mindíg nyitva, és felügyelet nélkül nem látogatható.

Miserend

Heti egy római katolikus szentmise, vasárnap 10:00 kezdettel.

A sziklakápolna bemutatása

Az idegenforgalmi látványosságokban gazdag Miskolctapolca egyik szép helyén, a Brassói utcában találjuk meg a Jézus Szíve nevet viselő sziklakápolnát. Ennek a kedves helynek a felszentelése a huszadik század első felében történt, egészen pontosan 1935-ben.

Az ezt megelőző esztendőben tett látogatást a kápolnában egy szerzetes, a ferencesek tagja, az Erdély területén született Szabó Pius. Barátja, Pataky Rudolf fogadta őt, aki tagja volt a képviselőtestületnek, mely Miskolc város irányításáért volt felelős akkoriban. Pataky Rudolf tulajdonát képezte az a birtok, amit Verebes-tanyának neveztek. Itt tufába vájt barlangok helyezkedtek el. Ezeket juhhodályként hasznosították abban az időben. Az esperesnek elnyerte tetszését ez a terület. Innen szép látványt nyújtottak a környező hegyek. Ez is közrejátszott a fejében megszülető gondolatban, mely elsősorban arra irányult, hogy nagyszerű lenne kialakítani a kőbarlangból egy kápolnát, ami az ide látogató emberek számára kiválóan megfelelne.

A munkálatok kezdésére Pataky Rudolf rendelkezésére bocsájtott egy nagyobb földszakaszt, mely közel 700 négyszögölt ölelt fel. Az előzetes tervezéssel Menner László építőmestert bízták meg. Ő is helyi születésű volt, jól ismerte a környezetet. Először, a már korábban itt lévő nyílásokat nagyobbá alakították, ezáltal megfelelőbbé váltak az adott célra. Kezdetben az alaprész ötven négyzetméter alatt volt és a magasság sem lehetett 180-190 cm-nél több. Ez a hely megfelelt az előzetesen tervezett kápolna kialakításához. Iglói Gyula a barlang belső területéről jegyezte fel a méreteket egyik írásában. Ennek alapján magasságát és szélességét egybevetve kb: 170 négyzetméteres támfallal számolhattak. Erre helyezték el a főbejáratot. A barlang belső területét egymást keresztező kisebb alagutak alakították ékessé a kőzetnek köszönhetően. Szinte már művészi szintet mutattak ezek a nyílások.

A kápolna megalkotásában legnagyobb szerepet vállalt, fent említett személyek számára eredetileg temetkezési területet is szerettek volna itt létrehozni. Az oltár melletti rész szolgált volna erre a célra, ám ez a későbbiek folyamán nem valósult meg.

A szobrokat, melyeket a templomban találhatunk, Máriahegyi János, Budapestről származó mesterszobrász alkotta meg és a templomnak juttatta ellenszolgáltatás nélkül. A szentképeket Meilinger Jenő neves festő örökítette meg az utókor számára. A csillagmintájú boltíveket Kun József, a szobrászművészet mestere készítette el kitűnő minőségben. A kereszt, mely műkőből áll a fal felső részén, ugyancsak az ő személyes munkáját dicséri. A szemre is tetszetős kaput Süveges Árpád állította elő, aki a lakatos munkák területén vívott ki magának ismert nevet. A harangokat Szlezák László mester öntötte.

A kápolna boltíves kiképzésű főhajójának mérete eléri a huszonöt métert is. A mellékoltár a jobb, míg a zenekórus vele szemben a másik oldalon kapott helyet. A csarnok első részében, az előtérben pedig a szobrokat csodálhatjuk meg. Amikor teljes egészében átadásra került a templom, az építési munkálatok akkor sem álltak le. Körbeásták a templomhajót, körültekintő munkát végezve, így a folyosó a kápolna körül 1940-re hiánytalanul készen volt.

Jelentős sérüléseket szenvedett a templom a háború alatt és az újjáalakítás csak 1965-re lett befejezettek tekinthető. Ezt követően egy újabb, mindenre kiterjedő restaurálás vált szükségessé a huszadik század vége előtt öt évvel. Ebben az időszakban adták át a székely kaput, mely bejáratként szolgál, megemlékezve ezzel Szabó Piusz páterről.

Reméljük, sikerült meggyőznünk róla, hogy ha Miskolcon jár, érdemes tennie egy látogatást a miskolctapolcai sziklakápolnába.

ÁSZF   |  ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT   |  SZÁLLÁS DEBRECEN   | OLCSÓ SZÁLLÁS MISKOLC    | SZÁLLÁS ESZTERGOMBAN


Ha jártál már Miskolctapolcán, és van valamilyen tipped, tanácsod vagy esetleg véleményed az ide látogatók számára, itt megoszthatod.
Az alább megjelenő véleményekkel kapcsolatban a miskolctapolca.info üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal.
Ezen vélemények a Facebook oldalain lettek elhelyezve, harmadik személy által, így értük minden felelősség a Facebook-ot, és a feltöltő személyt terheli.